Historie

Rijnland

Het begin van de zuivering

Aan de rand van het toenmalige industrieterrein Waarderpolder werd in de zomer van 1965 gestart met de bouw van de eerste afvalwaterzuiveringsinstallatie van Haarlem. Op 1 februari 1968 was de bouw afgerond en werd het opgeleverd. Benieuwd hoe de zuivering verder is ontstaan en uitgebreid? Lees dan hieronder verder.

Van open riool naar zuivering

Voordat de zuivering kon worden gebouwd, moest er eerst 450 kilometer aan riolering aan worden gelegd in Haarlem. Deze riolering was erg gewenst, want de stank van het grachtenwater gaf veel overlast.

De bouw van de zuivering stond gepland voor 1942. De gemeente had daarvoor een terrein van 250.000 vierkante meter aangekocht in de Waarderpolder. Maar dit plan liep door de oorlog bijna 30 jaar vertraging op. Eerst wegens een gebrek aan materialen en later wegens een gebrek aan geld. Uiteindelijk werd eind jaren ’60 de bouw afgerond en werd de afvalwaterzuiveringsinstallatie in 1968 opgeleverd.

Slibvergisting

Al sinds de start van de zuivering werd als methode het actief-slibproces toegepast. Dit betekent dat miljoenen bacteriën het water zuiveren en er een restproduct over blijft, ook wel slib genoemd. Dit slib kan in verwarmde slibvergistingstorens worden omgezet naar biogas. Zo wordt een gedeelte van dit slib dus verwerkt en omgezet naar energie. Het overgebleven slib werd vroeger uitgespreid op zogenaamde droogbedden. Tegenwoordig wordt het verwerkt naar meer duurzame producten bij partner HVC.

Weetjes

250.000 m²

In 1941 werd 250.000 terrein m² aangekocht door de gemeente voor de toekomstige zuiveringsinstallatie.

450 kilometer

In Haarlem werd 450 kilometer aan riolering aangelegd om het afvalwater af te voeren.

1 februari 1968

Op 1 februari 1968 werd de eerste afvalwaterzuiveringsinstallatie in Haarlem opgeleverd.

Blijf op de hoogte!

Door je aan te melden ga je akkoord met de algemene voorwaarden.