Onze zuivering

Rijnland

Weetjes

Sinds 1968

Haarlem heeft sinds 1968 een eigen zuivering om het afvalwater van inwoners en bedrijven te zuiveren.

Historie

224.000 inwoners en bedrijven

Voor 224.000 inwoners en bedrijven zuiveren wij dagelijks water op de zuivering in Haarlem Waarderpolder.

5 gemeenten

Dit doen wij voor vijf gemeenten: Haarlem, Spaarndam, Zandvoort, Bloemendaal en Aerdenhout.

8700 m³ water

Dagelijks kan er wel 8700 m³ water per uur worden gezuiverd.

Zuiveren

Eén van de grootste zuiveringen van Rijnland

De afvalwaterzuiveringsinstallatie Haarlem Waarderpolder (AWZI HWP) is één van de grootste en oudste zuiveringen van het hoogheemraadschap van Rijnland. Het afvalwater van zo’n 224.000 inwoners en bedrijven komt hier dagelijks terecht, en wordt gezuiverd, zodat het schone water terug kan naar de natuur.

Naast het zuiveren van water, zetten wij ook het restproduct van het afvalwater om naar duurzame producten. Dit restproduct noemen wij ook wel slib.

 

Belang van schoon water

Wist je dat we per persoon zo’n 120 liter water per dag verbruiken? Dit water mag niet verloren gaan en wordt daarom gezuiverd en teruggegeven aan de natuur. Het is namelijk prettig wonen in de buurt van mooi en schoon water. Het is leuk voor mensen om te wandelen, zwemmen en varen, en belangrijk voor dieren. Zo moeten koeien uit een schone sloot kunnen drinken, en zijn schone grachten en vaarten van levensbelang voor vissen. Water van goede kwaliteit, met een rijk en gevarieerd dieren- en plantenleven is dan ook onmisbaar voor onze samenleving.

Thema's

Lees meer over onze zuivering.

Historie

In de zomer van 1965 werd gestart met de bouw van de eerste zuivering van Haarlem. Dit was de eerste stap naar schoon water.

Lees meer

Zuiveren

Van afvalwater naar schoon water, hoe werkt dat? Wij leggen de stappen van het zuiveren uit.

Lees meer

Slibvergisten

Het afval wat uit het water wordt gehaald noemen wij ook wel slib. Dit slib kunnen wij omzetten naar duurzame producten.

Lees meer

Over Rijnland

Goed waterbeheer, dat wil zeggen droge voeten en schoon water, is van levensbelang voor de toekomst van (West) Nederland. Daar is het hoogheemraadschap van Rijnland dagelijks mee bezig, door te zorgen voor waterveiligheid, schoon en gezond water, voldoende water en waterzuivering. Alles voor een duurzaam, waterrijk leefgebied, waar we ook in de toekomst nog kunnen wonen, werken en genieten.

Lees meer over Rijnland.

 

Waterketen

De gemeenten en het hoogheemraadschap van Rijnland zorgen gezamenlijk voor de verwerking van het afvalwater. Dit doet Rijnland door het afvalwater in te zamelen, te transporteren en te zuiveren. Dit wordt de waterketen genoemd. Ook het transport van regenwater is onderdeel van de waterketen. Rijnland doet dit niet alleen in Haarlem, maar ook via 18 andere zuiveringen en vele gemalen in (West) Nederland.

Lees meer over de waterketen.

Verwachte tijdlijn werkzaamheden

2022

Januari: start renovatie binnenzijde

Eerst wordt de binnenzijde van de slibvergistingstoren gerenoveerd. Zo worden onder andere leidingen vervangen, beton hersteld en een nieuwe beschermende laag aan de binnenzijde aangebracht.

2022

Januari: start renovatie voorindikker-2

In de voorindikker wordt zoveel mogelijk water uit het slib gehaald, zodat we er makkelijker energie uit kunnen halen. Ook de voorindikker wordt gerenoveerd, zoals het vervangen van de bovenzijde.

2022

Februari: start renovatie buitenzijde

Na de binnenzijde, wordt ook de buitenzijde van de slibvergistingstoren gerenoveerd. Denk aan nieuw leuningwerk rond de dakgoot en een nieuwe dakbedekking.

Blijf op de hoogte!

Door je aan te melden ga je akkoord met de algemene voorwaarden.